top of page

Shwarzwaelder Kirschtorte (Шварцвалдска черешова торта)

Шварцвалдската черешова торта е точно онова, което си представяте, когато чуете думата „торта”. Бяла и пухкава сметана, тъмен шоколад и искрящи череши в украсата. Личното ми мнение е, че в книгата „Пипи Дългото Чорапче”, в главата „Пипи празнува рожден ден”, е изобразена точно тя! В случай, че съм права, то рецептата ме преследва от години, доста години. Сега ме хвана!

Въпреки, че посещавам Германия сравнително често, истината е, че не съм я опитвала там. Всеки път, щом застана пред витрина със сладкиши, избирам морковена торта и после дълго разсъждавам над глазурата от кондензирано мляко, но за нея друг път.

Шварцвалдска черешова, защото, явно, според определени източници, е измислена там. Бяла като снежни върхове на планина, посипана със стърготини от черен шоколад, символизиращи гората и черешова, защото най-добрият черешов дестилат се произвежда в Шварцвалд. Става ясно, че освен плодовете на черешата, за рецептата е необходима и друга съставка – черешов дестилат. Иначе казано – черешова ракия. Съвсем иначе казано – трябва ви нещо силно, не просто ароматизиран ликьор. Заместих този вид алкохол с наша вишновка, която по-късно се оказа твърде „слаба”, затова, съветвам – използвайте черешов „шнапс” или смесете вишновка и коняк в пропорция според настроението.

Рецептата съм адаптирала от CHEFKOCH, което бе лесната част. Преводът от немски, той е... Не говоря немски! Но, стане ли дума за храна, разбирам всякакви езици. Особено немски!

За блата:

140 гр черен шоколад ( 60%)

80 гр масло

6 яйца ( L)

180 гр захар

100 гр брашно

50 гр царевично нишесте

2 пак. Бакпулвер

За черешовия и сметановия пълнеж:

800 гр консервирани череши ( използвах плодовете от 1 компот и 1 малък буркан коктейлни)

500 мл сок от череши (този от компота не е много ароматен, добавих и коктейлния)

4 с.л. царевично нишесте (фино)

3 с.л. захар

100 мл за пълнежа + 100 мл за сиропиране черешов дестилат или каквото решите, според казаното по-горе.

3 пак. ванилова захар

500 мл сладкарска сметана (намирам за добра идеята, да се смесят заквасена и сладка сметана, но в този случай ще е необходим и желатин за стягането на крема)

За украсата:

Череши (16 бр) (примерно)

100 гр черен шоколад

Част от сметаната за измазване

Приготвяне:

Подгответе форма с падащо дъно или друг подходящ за печенето съд. Блатът трябва да се раздели на три равни части. В случай, че решите да използвате кръгла форма за печене, нека не е с диаметър, по-голям от 22 см. Покрийте я с хартия за печене. Загрейте фурната на 160 градуса (140 с обдухване).

Разтопете шоколада и маслото заедно, на водна баня, оставете да се охлади. Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем, до пълно разтваряне на захарта. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера, добавете към яйчната смес и разбъркайте. Прибавете шоколада и маслото, разбъркайте отново. Изсипете във формата и печете около 50 минути. При проба с дървено шишче, то трябва да излиза сухо от блата. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. Това е блат с ниско съдържание на брашно, което го прави изключително сочен. Бъдете внимателни, разрязването на три равни части е най-сложната част от рецептата. Използвах голям нож в този случай, за предпочитане е пред другите техники.

Докато блатът изстива, подгответе пълнежите. Сметаната се разбива до твърди върхове, като преди това се добавя ваниловата захар. Съхранявайте в хладилник докато стане време за сглобяване на тортата.

Черешите се отцеждат от сока, почистват се от костилките и се разполовяват. Към плодовете добавяме захарта и алкохолът.

Нишестето се размесва с част от студения сок. Останалата част се загрява, когато кипне, към нея, при непрекъснато бъркане се добавя частта с нишестето, а след това и плодовете, накиснати в алкохола. Всичко се разбърква на тих огън за 3-4 минути. Оставяме да се охлади, като от време на време разбъркваме, за да не хване „кора”.

Сглобяване:

Има два варианта.

При първия редуваме – блат, който предварително сиропираме с 1-2 с.л. от алкохола, пласт сметана, блат, отново алкохол, черешовият пълнеж, блат, сиропиране и приключваме със сметана.

При втория – блат, сиропиране, черешов пълнеж, сметанов пълнеж, блат и така, до изчерпване на продуктите.

И в двата случая завършваме тортата със сметанова покривка и измазване на страните.

Декорираме с рози от сметана, череши и настърган черен шоколад. Добре е да престои в хладилник преди сервиране.

И така! Рецептата за „Shwarzwaelder kirschtorte” е съвсем лесна за изпълнение и напълно достъпна, защото не съдържа продукти, чужди за нашия пазар. Единственото изключение е черешовият дестилат от Шварцвалд, който може да заместите с родна вишновка. Някои винпроми предлагат черешова ракия (38% алкохол). Да, „ракия” и „торта” са две думи, които трудно застават една до друга, но има случаи, в които е наложително. В крайна сметка, докато в пълнежите за сладкиши няма място за традиционна салата, всичко е под контрол.

Благодаря за вниманието!

collage767.jpg


Follow Us
  • Facebook App Icon
Featured Posts
bottom of page